Leusden,
07
februari
2020
|
09:38
Europe/Amsterdam

CUPRA Leon Competición rolt deels uit de 3D-printer

  • Sneller en efficiënter testen dankzij 3D-geprinte onderdelen 
  • Productie buitenspiegels, luchtinlaten en koelsleuven met behulp van hightech HP Multi Jet Fusion technologie
  • Onthulling CUPRA Leon Competición op 20 februari tijdens opening CUPRA Garage

CUPRA maakt zich op voor de onthulling van de CUPRA Leon Competición, op 20 februari aanstaande. In aanloop naar het debuut van de TCR-racer heeft CUPRA volop getest met 3D-geprinte componenten om het ontwikkelingsproces van de Leon Competition te versnellen.

“Bij de ontwikkeling van de CUPRA Leon Competición hebben we voor de centrale bedieningsmodule op het stuur, de ventilatieopeningen in de motorkap, de buitenspiegels en de koeling voor de remmen en de motor gebruikgemaakt van 3D-geprinte onderdelen,” licht Xavi Serra, hoofd technische ontwikkeling bij CUPRA Racing, toe. Deze componenten werden voor de nieuwe raceauto van CUPRA geproduceerd met behulp van HP’s Jet Fusion 5200 3D-printer voor industriële toepassingen.

Veel sneller testen en doorontwikkelen

3D-printing technologie biedt aanzienlijke voordelen. De belangrijkste is de productie van een groot aantal onderdelen in korte tijd. Op die manier kunnen op efficiënte wijze uiteenlopende designs worden getest en beoordeeld in de windtunnel, en kunnen er sneller stappen in het ontwikkelingsproces worden gezet.

Zoals het een raceauto betaamt kan de laatste ontwikkelingsfase maar op één plek plaatsvinden: op het circuit. Specifiek voor de 3D-geprinte onderdelen voor de CUPRA Leon Competición gebeurde dat op het circuit van Portimao in Portugal. De resultaten waren uitstekend, en in sommige gevallen zelfs verrassend.

Op 20 februari aanstaande wordt de CUPRA Leon Competición in zijn definitieve hoedanigheid onthuld, tijdens de opening van de CUPRA Garage, CUPRA’s nieuwe hoofdkantoor nabij Barcelona. Geïnteresseerde raceteams kunnen hun interesse in de CUPRA Leon Competición kenbaar maken via CUPRA’s pre-booking systeem (https://prebooking.cupraofficial.com). De eerste leveringen staan vanaf april gepland.