Leusden,
09
november
2022
|
11:00
Europe/Amsterdam

Extreme E: veel meer dan een race om de planeet

●      Elektrische raceklasse vervolgt actieve strijd tegen opwarming van de aarde met Legacy-programma

●      Focus op gebieden met extreme klimaten met acties als herbebossing, herstel van bedreigde soorten en jeugdeducatie

●      ABT CUPRA XE-coureurs nemen deel aan speciaal initiatief in Chili

Eén van de gedachten achter de elektrische raceklasse Extreme E is om met elektrische auto’s en een klein team zo min mogelijk impact te hebben op de locaties die de raceklasse aandoet. Tegelijkertijd drukt het kampioenschap een positief stempel op elke plaats die het bezoekt, via het Extreme E Legacy-programma. Daarmee probeert Extreme E samen met lokale organisaties de negatieve effecten van klimaatverandering in deze gebieden aan de kaak te stellen.

De meest recente bijdrage was in de woestijn van Antofagasta, in Chili, waar de coureurs van het ABT CUPRA XE-team hielpen bij de herintroductie van bedreigde soorten in de omgeving. “We hebben gezien hoe stijgende temperaturen zeer verschillende leefgebieden beïnvloeden en wat de impact hiervan is op het ecosysteem. Elke actie die we ondernemen is belangrijk, hoe klein ook”, verklaarde ABT CUPRA XE-coureur Nasser Al-Attiyah. Teamgenoot Jutta Kleinschmidt voegt daaraan toe: “Ik race al meer dan dertig jaar en dit is de eerste keer dat ik de kans heb gehad om zoiets voor de planeet te doen.”

download
extreme_e,_veel_meer_dan_een_race_om_de_planeet_hd_ending (1080p)

Geen planeet B

Afgelopen seizoen heeft Extreme E meer dan een miljoen mangroven geplant langs de kust van Senegal, bijgedragen aan het behoud van schildpadden in Saoedi-Arabië en bomen herplant op meer dan 100 hectare in de Amazone. Dit seizoen gaat de organisatie van de raceklasse door met dezelfde filosofie, legt Dr. Francisco Oliveira - de wetenschapper die verantwoordelijk is voor Extreme E Legacy in de Amazone - uit: “Er is geen planeet B, dit is de enige die we hebben en we moeten leren om hem op de meest duurzame manier te beschermen. Dankzij deze competitie, de organisatie en de coureurs als ambassadeurs hebben we de kans om dit aan de sportwereld te laten zien.”

“Duurzaamheid stimuleren door middel van autosport en elektrische auto’s, in een competitie die gendergelijkheid promoot, zijn overtuigingen die we bij CUPRA delen en vormen de reden waarom we sinds het begin van het project deel uitmaken van Extreme E”, voegt CUPRA Racing-directeur Xavi Serra toe.

Kikkers als gezondheidsindicatoren

Onlangs zagen Extreme E-teams de effecten van de mijnbouw op het ecosysteem van Antofagasta in het noorden van Chili. Tientallen inheemse kikkersoorten worden met uitsterven bedreigd vanwege het uitloogresidu dat tijdens het mijnbouwproces in het water sijpelt. “Vanuit een biodiversiteitsperspectief bekeken zijn kikkers wereldwijde gezondheidsindicatoren. Ze hebben een doorlatende huid die erg gevoelig is voor vervuiling. Als de waterkwaliteit dus niet optimaal is, kunnen ze niet overleven”, legt Julia Wall-Clarke, Impact- en communicatiemanager van Extreme E, uit. Dankzij de samenwerking tussen Extreme E Legacy en het Museum of Natural History and Culture of the Atacama Desert en de National Zoo van Santiago worden de komende maanden meer dan 800 kikkers opnieuw in het ecosysteem vrijgelaten.

Samen voor de planeet

Samen met hun collega’s van andere teams hebben de ABT CUPRA XE-coureurs aan elk project meegewerkt. “Het is voor ons erg belangrijk dat de teams betrokken zijn bij onze projecten en de omgevingen waarin we werken leren begrijpen. En dat doen ze met veel enthousiasme en energie”, verklaart Extreme E Legacy Operations Manager Geordie Stewart.

De volgende actie waaraan de coureurs deelnemen is de race in Punta del Este, op 26-27 november in Uruguay, waar ze het tweede seizoen afsluiten door hun stempel te drukken op de race om de planeet.

Over CUPRA

CUPRA is een nieuw avontuur gestart in Nederland. Het sportieve Spaanse automerk focust met plug-in hybride en volledig elektrisch aangedreven auto’s op krachtige, geëlektrificeerde prestaties en rijplezier. Daarmee is CUPRA een merk voor autoliefhebbers die bovendien veel waarde hechten aan design uit Barcelona. De oriëntatie en aanschaf van een nieuwe CUPRA verloopt in Nederland geheel online via www.cupraofficial.nl, ondersteund door enkele CUPRA Garages waar de modellen en het merk ook fysiek te beleven zijn. Meer weten over CUPRA? Klik hier.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.