Leusden,
27
oktober
2021
|
11:03
Europe/Amsterdam

CUPRA Born: ontwikkeld door coureurs

  • Racers Jordi Gené en Mattias Ekström begeleidden ontwikkeling CUPRA Born om hem nog sportiever te maken
  • Besturing, remmen en vermogen verder aangescherpt op initiatief van coureurs
Samenvatting

Twee professionele coureurs, meer dan 3.000 testkilometers en een gezamenlijk doel: ervoor zorgen dat de CUPRA Born pure rijbeleving biedt. “Raceauto’s vormen de inspiratie voor alle modellen van CUPRA, en daarom is het niet vreemd dat we coureurs betrekken bij de ontwikkeling van onze auto’s,” aldus Marta Almuni, technisch ontwikkelingsdirecteur van de CUPRA Born. In lijn met die filosofie hebben CUPRA Racing-coureurs Jordi Gené en Mattias Ekström meegewerkt aan de ontwikkeling van de eerste elektrische auto van het merk.

“We willen dat CUPRA’s precies en dynamisch zijn en het weggevoel optimaal overbrengen,” legt Almuni uit. "Dit is iets dat deze professionele coureurs heel goed kunnen aangeven, dus we gebruiken hun ervaring en advies op de punten waaraan we moeten werken om dit te bewerkstelligen. Dit proces begon al bij de ontwikkeling van de CUPRA Formentor en werd opnieuw aangewend om de prestaties van de eerste 100% elektrische auto van CUPRA aan te scherpen. Volgens Ekström is het zijn rol in dit proces om de auto op de limiet te rijden, om te zien hoe hij reageert, het gevoel te testen en deze feedback terug te koppelen aan de ingenieurs.

Dynamic Chassis Control

In de vroege ontwikkelingsfasen testten de coureurs de auto op de meest veeleisende ondergronden. Droog, nat en ijzig asfalt, gravel, sneeuw, onverharde wegen en glad asfalt... we hebben ervoor gezorgd dat de auto overal werkt, legt Ekström uit. Daarom reisde hij naar Lapland om de Born daar aan de tand te voelen op een bevroren meer. De CUPRA Born is zo veelzijdig dat hij geschikt is voor iedereen, van de meest voorzichtige bestuurder tot iemand die op zoek is naar maximaal rijplezier,” aldus Ekström. Dit is te danken aan het Dynamic Chassis Control (DCC), dat geheel kan worden afgesteld op de behoeften van de bestuurder: van Range, Comfort, Performance en Individual tot CUPRA.

De inzet van de coureurs bij de ontwikkeling van de Born heeft CUPRA geholpen om een zeer gedurfde auto te ontwikkelen. “In veilige omstandigheden, zoals op een circuit, staat de Born bijvoorbeeld toe dat het ESC wordt uitgeschakeld, voor onbelemmerde rijprestaties en extra sensatie,” legt Gené uit. Een ander voorbeeld is e-Boost, een tijdelijke powerboost die beschikbaar is in de CUPRA-rijstand.” Deze optie levert 27 pk extra op het gewenste moment tussen 80 en 120 km/u en wordt in 2022 beschikbaar in combinatie met de 204 pk elektromotor, wat resulteert in een tijdelijk totaalvermogen van 170 kW/231 pk.

Over CUPRA

CUPRA is een nieuw avontuur gestart in Nederland. Het sportieve Spaanse automerk focust met plug-in hybride en volledig elektrisch aangedreven auto’s op krachtige, geëlektrificeerde prestaties en rijplezier. Daarmee is CUPRA een merk voor autoliefhebbers die bovendien veel waarde hechten aan design uit Barcelona. De oriëntatie en aanschaf van een nieuwe CUPRA verloopt in Nederland geheel online via www.cupraofficial.nl, ondersteund door enkele CUPRA Garages waar de modellen en het merk ook fysiek te beleven zijn. Meer weten over CUPRA? Klik hier.

download
YDRAY-DESARROLLO-BORN-HD-EN

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.