Leusden,
02
augustus
2023
|
13:47
Europe/Amsterdam

Let’s get ‘phygital’: CUPRA laat je gelijktijdig virtueel en fysiek racen

  • Exponential Experience van CUPRA doorbreekt barrières van fysieke en virtuele wereld
  • Toepassing van virtual reality-headset in een echte auto creëert ‘phygital-ervaring’ voor gebruikers

Op de landingsbaan van het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn gespt coureur Klara Andersson zich vast in de CUPRA UrbanRebel. Ze maakt zich klaar voor een ‘phygital-ervaring’, waarbij ze de elektrische racer over het circuit zal jagen met een virtual reality-headset op. Zodra Klara het pedaal intrapt, betreden zij en de UrbanRebel samen de fysieke baan in een virtuele wereld. “Het is verbluffend! Ik race met auto’s voor de kost, maar om het virtueel te doen in een echte auto is een geheel nieuwe sensatie”, roept ze na haar eerste ervaring met de ‘Exponential Experience’ van CUPRA. 

“Bij CUPRA willen we niet alleen verhalen vertellen, we willen ze ook beleven. Daarom gaan we van storytelling naar story-living”, vertelt Sven Schuwirth, COO van CUPRA. “We wilden de overeenkomsten tussen fysiek en virtueel racen onderzoeken: een domein waarin CUPRA voluit kan gaan”, voegt Xavi Serra, hoofd van CUPRA Racing eraan toe. Zo ontstond het idee om de Exponential Experience te creëren – een ‘phygital’ rijervaring waarmee de grenzen tussen de echte en virtuele wereld vervagen. “De CUPRA UrbanRebel Racing Concept is gebouwd als ultieme expressie van gamification en dus de perfecte auto om in te zetten", vertelt Serra. 

Van de weg naar het circuit 

Om de ‘phygital’ Exponential Experience werkelijkheid te laten worden, heeft een team van meer dan 35 mensen - bestaande uit ontwerpers, engineers en coureurs - anderhalf jaar lang verschillende tests en onderzoeken uitgevoerd. Dat werd gedaan in samenwerking met Breach, een Noors bedrijf gespecialiseerd in het vormgeven van videogames. “We zijn nog nooit een verzoek tegengekomen zoals CUPRA ons deed, en het was een kans die we niet konden laten liggen”, vertelt Andreas Weibye, softwareontwikkelaar bij Breach. Tijdens de ontwikkeling van het project zijn talloze tests uitgevoerd op het CUPRA-hoofdkantoor nabij Barcelona en op afgesloten terrein op de luchthaven van Girona. Op het Exponential Impulse Event dat in april plaatsvond in Berlijn, was de tijd rijp voor een steekproef. “In totaal zijn er meer dan 500 kilometers afgelegd in de testfase, en is er een grote hoeveelheid data verwerkt”, vertelt Serra.

Flinke beproeving 

De tests werden uitgevoerd door CUPRA-coureurs Adrien Tambay en Jordi Gené, CUPRA CEO Wayne Griffiths en diverse merkambassadeurs, waaronder topvoetballers Marc ter Stegen en Ansu Fati plus professioneel CUPRA-coureur Klara Andersson. “De Exponential Experience opent de deur naar een toekomst zonder grenzen, waarbij de enige beperking onze eigen verbeelding is”, besluit Serra. 

Binnenkort is CUPRA’s Exponential Experience tijdens de IAA Mobility 2023 in München voor het grote publiek te beleven.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.