Leusden,
15
oktober
2020
|
10:00
Europe/Amsterdam

Formentor: door CUPRA, voor CUPRA

  • Eerste zelfstandig door CUPRA ontwikkelde model
  • Prestaties van een sportwagen met de kwaliteiten van een SUV
  • Gamma inclusief twee plug-in hybridevarianten
  • Vanaf november: Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive topversie met 228 kW/310 pk

De Formentor is het eerste ‘from scratch’ door en voor CUPRA ontworpen en ontwikkelde model. Hij combineert de flexibele eigenschappen van een SUV met de dynamiek van een sportwagen en de elegante lijnvoering van een coupé. De topversie, de 228 kW/310 pk sterke CUPRA Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive, is vanaf november in Nederland leverbaar. Begin maart 2021 wordt het gamma verder uitgebreid met twee high-performance e-Hybrid plug-in hybridemodellen.

De CUPRA Formentor is een echte eyecatcher. De grote grille met centraal geplaatst, koperkleurig CUPRA-embleem wordt geflankeerd door Full LED-lichtunits. Daaronder bevinden zich opvallende mistlampen en grote luchtinlaten. De lange motorkap zet de toon voor de krachtige vormgeving die kenmerkend is voor het profiel. In de achterlichtunits zijn dynamische richtaanwijzers geïntegreerd. Bovendien zijn ze via een extra lichtstrip met elkaar verbonden. Dit maakt lichteffecten mogelijk, waarmee de Formentor zijn eigenaar verwelkomt. Een ander opvallend detail is de aflopende daklijn, die uitmondt in een grote dakspoiler. De 228 kW/310 pk sterke CUPRA Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive heeft bovendien een diffuser met vier geïntegreerde uitlaatpijpen en 19 inch lichtmetalen velgen, optioneel met 18 inch Brembo-remmen. De Formentor is 4,45 meter lang, 1,84 meter breed en 1,51 meter hoog. Dankzij een wielbasis van 2,68 meter biedt hij veel binnenruimte. De bagageruimte meet 420 liter voor de 4Drive-versie en 345 liter voor de e-Hybrid plug-in hybrideversies.

Start met 310 pk

Het CUPRA Formentor-gamma omvat een PHEV-uitvoering met een vermogen van 150 kW/204 pk. Vervolgens zijn er de Formentor VZ-modellen met vermogens 180 kW/245 pk en 228 kW/310 pk. VZ is de afkorting van het Spaanse woord ‘Veloz’, dat ‘snelheid’ betekent. 

De Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive komt nog dit jaar op de markt. Zijn 2.0 TSI heeft een vermogen van 228 kW/310 pk en een koppel van 400 Nm. Hij is gekoppeld aan de automatische 7-traps DSG-transmissie met shift-by-wire-technologie, die de aandrijfkracht over de vier aangedreven wielen van het 4Drive-systeem verdeelt. De acceleratie van 0-100 km/u vergt 4,9 seconden, de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. Het gemiddelde verbruik bedraagt 8,2*-9,0* l/100 km (CO2: 186-203 g/km). 

Twee plug-in hybrides

De Formentor is er vanaf maart 2021 ook met plug-in hybridetechnologie. Er is keus uit twee versies. De Formentor VZ e-Hybrid 1.4 TSI heeft een vermogen van 180 kW/245 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. Een 13 kWh lithium-ion accu maakt een ruime elektrische actieradius mogelijk. Daarnaast komt er een Formentor e-Hybrid plug-in hybride met een systeemvermogen van 150 kW/204 pk een koppel van 350 Nm. 

Precies weggedrag met gevoel

De Formentor profiteert volop van het feit dat hij gebruikmaakt van het flexibele MQB Evo-platform. Alle modellen hebben een McPherson-voorwielophanging en een multilink-achterwielophanging. Alle Formentor VZ-versies hebben bovendien standaard Adaptive Chassis Control (DCC), dat de demping per wiel aanpast aan de rijomstandigheden en de gekozen rijmodus (Comfort, Sport, Individual, CUPRA en Offroad). Met de DCC-slider (Individual-rijmodus) kan de bestuurder de onderstelsetting nog verder finetunen. De topversie van de reeks beschikt standaard over vierwielaandrijving. Dit 4Drive-systeem analyseert continu de rijomstandigheden en past op basis daarvan de verdeling van de aandrijfkracht aan. Dankzij EDS is zelfs de aandrijfkracht per as te variëren. Het resultaat is een uitermate dynamisch, stabiel en veilig weggedrag. Een Brembo-remsysteem met 18 inch remschijven is optioneel beschikbaar op de Formentor met 228 kW/310 pk. Een elektrische brake booster, die voor nog snellere respons op het rempedaal zorgt, is een standaard feature voor alle Formentor-modellen.

Sportief, comfortabel en connected: het interieur

De Formentor begroet zijn bestuurder en passagier(s) door het CUPRA-logo op de grond te projecteren en via verlichte dorpels met CUPRA-signatuur. Afwerkingsdetails in koperkleur en van geborsteld donker aluminium benadrukken het exclusieve en moderne karakter van het interieur. Ook de met zwart of blauw leder beklede kuipstoelen springen direct in het oog en dat geldt tevens voor het CUPRA sportstuur met grote schakelpaddles. Met de CUPRA-knop zijn de rijmodi te selecteren.

De naar eigen wens in te stellen Digital Cockpit (10,25 inch) is standaard. Door de speciale CUPRA Sport View weergave te selecteren, krijgt de toerenteller een extra prominente rol en wordt de bestuurder geïnformeerd over bijvoorbeeld de trekkracht, G-krachten en turbodruk. Uiteraard kunnen ook navigatiekaarten in 3D worden weergegeven. De LED-ambienteverlichting speelt ook een rol op het gebied van veiligheid. Zo kan het met knipperend oranje licht waarschuwen voor gevaar (bijvoorbeeld als er een deur open is tijdens het rijden of wanneer Exit Assist een verkeersdeelnemer ziet naderen). Het BeatsAudio sound system met 340 W-versterker, tien luidsprekers en een subwoofer is optioneel. 

Zelfs de communicatie tussen bestuurder en de CUPRA Formentor is maatwerk: de bestuurder kan gebruik maken van het touchdisplay, maar ook van stem- en gebarenbediening. De stembediening wordt geactiveerd door ‘Hola Hola’ uit te spreken. Het systeem reageert aansluitend op natuurlijke commando’s en correcties (natural voice control). Voor de bediening van bijvoorbeeld de airconditioning en het geluidsvolume zijn touchsliders beschikbaar. Via het Wireless Full Link-systeem kunnen smartphones (Android en iOS) eenvoudig worden gekoppeld. Er is dan direct toegang tot Android Auto (nog niet beschikbaar in Nederland) en Apple Carplay. Bij dat alles beschikt de CUPRA ook over een geïntegreerde Simkaart. Zodoende is de auto altijd online en is er toegang tot apps. Die zijn dankzij de eSim op elk gewenst moment te downloaden en te updaten, waardoor het arsenaal aan functionaliteiten steeds uitgebreider wordt. 

Via de CUPRA Connect app zijn veel functies op afstand te monitoren en te bedienen. Voor de plug-in hybrideversies is ook de bediening van klimaatfuncties en het laadproces inbegrepen. Standaard zijn vier USB-C-poorten aanwezig, evenals Bluetooth en de Connectivity Box, waarin smartphones draadloos zijn op te laden. 

Veiligheid en comfort

Dankzij de nieuwste assistentiesystemen behoort de Formentor tot de veiligste auto’s in zijn klasse. Highlights zijn de Predictive Adaptive Cruise Control (ACC), Travel Assist, Side en Exit Assist en Emergency Assist. ACC maakt gebruik van navigatie- en GPS- en camera-gegevens. Op basis daarvan kan het automatisch de snelheid van de auto aanpassen, bijvoorbeeld bij bochten, rotondes, wegwerkzaamheden en aanduidingen van snelheidslimieten. Travel Assist maakt gebruik van ACC en Lane Assist om de Formentor binnen de wegmarkeringen te houden en daarbij de snelheid aan te passen aan het overige verkeer. Dit systeem werkt bij snelheden tot 210 km/u. Side- en Exit Assist-technologie zorgt voor extra veiligheid en gebruiksgemak door het ‘opheffen’ van de dode hoek en door bij het verlaten van een parkeerplaats te waarschuwen voor naderend verkeer. Emergency Assist waarschuwt met akoestische en visuele signalen voor mogelijk gevaar. Als de bestuurder hier niet op reageert, kan het systeem de auto automatisch afremmen tot stilstand. In dat geval worden de alarmlichten geactiveerd en zijn via eCall hulpdiensten op te roepen. 

Andere beschikbare systemen zijn Park Assist, virtual pedal (kofferklepbediening via een voetbeweging), 3-zone Climatronic airconditioning, parkeerverwarming, verwarming van stoelen en stuur, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie en een 230V-oplaadpunt in de kofferruimte. 

De levering van de CUPRA Formentor start in november met de VZ 2.0 TSI DSG 4Drive (228 kW/310 pk). In maart 2021 volgen de e-Hybrid plug-in hybridevarianten. Prijzen van de CUPRA Formentor worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* De genoemde verbruikscijfers zijn gebaseerd op de uitkomsten van de op dit moment geldende Europese testmethode. Afhankelijk van meeruitvoeringen, weg-, verkeers- en weersomstandigheden, milieu-invloeden, conditie van de auto en rijstijl kunnen in de praktijk verbruikswaarden voorkomen die hiervan afwijken.