Leusden,
20
januari
2023
|
12:26
Europe/Amsterdam

CUPRA Terramar, Tavascan en UrbanRebel: gevormd door duurzame en digitale technologieën

  • Materialen opnieuw uitgevonden in CUPRA’s toekomstige elektrische modellen
  • Natuurlijke vezels als vlas en hennep aan de basis van materiaal-evolutie
  • Unieke ontwerpen met gebruik van 4D-design en 3D-printen
Samenvatting

Met de nieuwe Terramar, Tavascan en UrbanRebel is de toekomst van CUPRA niet alleen elektrisch, maar ook duurzaam, met name dankzij het design van de modellen. Met behulp van nieuwe digitale technologieën heeft CUPRA een nieuw designconcept gecreëerd waarbij materialen opnieuw worden uitgevonden en een nieuwe toepassingen krijgen. Daarmee onderstreept CUPRA dat duurzaamheid en emotie perfect samengaan in boeiende nieuwe creaties.

Een nieuw tijdperk van elektrische auto’s vereist een geheel nieuwe kijk op interieur- en exterieurdesign, zeker met het oog op duurzaamheid. Het Color & Trim-team van CUPRA werkte aan dit concept. “We wilden afstappen van de traditionele automaterialen en beter aansluiten bij de voorkeuren van een nieuwe generatie kopers, die natuurlijke materialen waarderen, het milieu respecteren en duurzame groei stimuleren. Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid ons de mogelijkheid heeft gegeven een nieuwe invulling te geven aan de authenticiteit van CUPRA”, verklaart Francesca Sangalli, Head of Color&Trim Concept & Strategy van CUPRA.

Van kevlar en koolstofvezel naar vlas en hennep

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van CUPRA’s filosofie en krijgt nu een nieuwe invulling in de Terramar, Tavascan en UrbanRebel, de toekomstige elektrische modellen van CUPRA. “We experimenteren met natuurlijke materialen die normaliter niet worden gebruikt in de auto-industrie”, vervolgt Francesca. Zo werkt CUPRA bijvoorbeeld met natuurlijke vezels van planten, zoals vlas of hennep, om onderdelen te creëren die tot voorheen van koolstofvezel waren gemaakt. Deze planten hebben ook de eigenschap een grote hoeveelheid CO2 op te nemen, waardoor het kweken ervan goed is voor het milieu. “En de prestaties van de onderdelen die we maken zijn vergelijkbaar met die van kevlar of koolstofvezel”, licht de designer toe.

Ook gerecyclede kunststoffen worden door CUPRA op een onconventionele manier gebruikt. “We maken onderdelen voor het interieur met geavanceerde gerecyclede polymeren, waarbij we kunststof opnieuw interpreteren om het mooi en duurzaam te maken”, aldus Francesca. Sommige interieuronderdelen hebben bijvoorbeeld een nieuwe look & feel gekregen door er metaaldeeltjes in te integreren.

Om deze nieuwe invulling van design te kunnen realiseren, zocht CUPRA een combinatie van duurzaamheid, creativiteit en het gebruik van de nieuwste digitale technologieën. Parametrisch design was de sleutel tot deze transformatie, net als 3D-printen. “Digitale technologie heeft ons de mogelijkheid geboden om onmogelijke oppervlakken te creëren die bij aanraking tot leven komen en een gevoel van beweging genereren. We zijn met nieuwe designtechnieken van 2D naar 4D gegaan en hebben zo structuren gecreëerd die echte eyecatchers zijn”, besluit Francesca.

Over CUPRA

CUPRA is een nieuw avontuur gestart in Nederland. Het sportieve Spaanse automerk focust met plug-in hybride en volledig elektrisch aangedreven auto’s op krachtige, geëlektrificeerde prestaties en rijplezier. Daarmee is CUPRA een merk voor autoliefhebbers die bovendien veel waarde hechten aan design uit Barcelona. De oriëntatie en aanschaf van een nieuwe CUPRA verloopt in Nederland geheel online via www.cupraofficial.nl, ondersteund door enkele CUPRA Garages waar de modellen en het merk ook fysiek te beleven zijn. Meer weten over CUPRA? Klik hier.
 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.