Leusden,
20
juni
2023
|
14:23
Europe/Amsterdam

CUPRA Tavascan: een elektrische SUV die verandering creëert

  • CUPRA’s nieuwe SUV weerspiegelt de nieuwe designtaal van CUPRA
  • Design Director Jorge Diez belicht het concept achter de 100% elektrische Tavascan 
  • Revolutie in merkdesign met tripple-driehoek koplampontwerp, verlicht merklogo en centrale ‘Spine’ in het interieur
Samenvatting

Elk nieuw model is voor zijn designers een vingeroefening in creativiteit. Zonder beperkingen. Het moet onderscheidend en pakkend zijn, en richtingbepalend voor het toekomstige design van een merk. Het model kan de richting duiden die een merk wil kiezen, of zelfs uitgroeien tot iets dat daadwerkelijk tastbaar wordt. De CUPRA Tavascan vinkt al die boxen aan. Hij werd in 2019 onthuld op de IAA in Frankfurt als een studiemodel dat iedereen verraste met zijn gedurfde lijnen en baanbrekende design. Vier jaar later verbaasde hij de wereld opnieuw bij zijn wereldpremière in Berlijn. Het productiemodel heeft niets van de essentie van de concept car verloren, en weerspiegelt als geen ander CUPRA’s ‘leitmotiv’: als we erover kunnen dromen, kunnen we het creëren.

Toen CUPRA Design Director Jorge Diez en zijn team de eerste lijnen van een nieuwe elektrische SUV schetsten, wisten ze dat sommige mensen het ‘too much’ zouden vinden. “Wanneer je iets unieks wil creëren, of een nieuwe, sterke persoonlijkheid wil neerzetten, kun je daarmee niet iedereen pleasen. Want anders zou je daardoor je identiteit afzwakken, en dat willen we bij CUPRA niet”, verklaart Diez. “Als designers zijn we het aan onszelf verplicht de grenzen te verleggen, zonder erbij stil te staan wat mensen er mogelijk van vinden. We moeten onze eigen weg volgen, en dat is precies wat we met de CUPRA Tavascan hebben gedaan. Het is geen reactie op verandering, maar juist een auto die verandering teweegbrengt.”

Nieuw lichtdesign met driehoeksvormen

Na de Born is de Tavascan het tweede 100% elektrische model van CUPRA; een auto met een sterke persoonlijkheid die laat zien dat CUPRA de dingen anders doet. “Het donkere front geeft hem een sportieve, unieke persoonlijkheid en loopt door in een V-vormig motorkapdesign. Samen creëren ze een krachtig gevoel van spanning”, licht Diez toe. Een opvallende highlight in dat front is de nieuwe lichtsignatuur voor de koplampen, met elk drie driehoeksvormen. “Dat zijn de iconen in ons toekomstige merkdesign, die samen met het verlichte merkembleem de sterke merkidentiteit van CUPRA voor het eerst op deze wijze onderstrepen.”

De ‘Spine’: een revolutie in interieurdesign

In het interieur van de CUPRA Tavascan is sprake van een ware revolutie. De absolute eyecatcher is daar de centrale ‘Spine’ structuur. “Wij zien de ‘Spine’ als pure kunst, een accent dat nog nergens zo werd toegepast. Het is een iconisch, futuristisch element in het interieur dat als een zichtbaar skelet het gehele dashboard ‘draagt’. Bovendien maximaliseert de ‘Spine’ het gevoel van ruimte in het interieur en creëert – in combinatie met de progressieve sfeerverlichting – een unieke designtaal vol karakter”, licht de hoofddesigner van CUPRA toe.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.