Leusden,
03
september
2023
|
21:12
Europe/Amsterdam

CUPRA DarkRebel debuteert op IAA Mobility in München

  • CUPRA DarkRebel: 270.000 Tribe-leden geven vorm aan showcar
  • Design met behulp van Hyper Configurator in Metahype
  • Elektrische shooting-brake maakt overgang van virtuele naar fysieke wereld 

De CUPRA DarkRebel is onthuld op de IAA Mobility in München. De showcar zoekt de grenzen op van het design van CUPRA en is de eerste auto die volledig in de virtuele Metahype van CUPRA is gecreëerd… door én voor een toekomstige generatie bestuurders.

Meer dan 270.000 ‘members’ van de CUPRA Tribe, waaronder merkambassadeurs als FC Barcelona-spelers Alexia Putellas, Marc ter Stegen, Ansu Fati en acteur Daniel Brühl, gebruikten de Hyper Configurator in de Metahype om de DarkRebel vorm te geven. In het virtuele designlab zijn de duizenden configuraties samengevoegd tot één ontwerp. Met de onthulling van de tastbare auto op de IAA in München heeft de CUPRA DarkRebel de overstap gemaakt van de virtuele naar de fysieke wereld. Het resultaat is een volledig elektrische sportwagen met twee zitplaatsen in de vorm van een ‘shooting-brake’. Een ontwerp waarin de passie en mentaliteit van het merk CUPRA duidelijk naar voren komen. De mysterieuze, kwikachtige lakkleur aan de buitenkant bestaat uit een licht en tastbaar materiaal dat de aandacht voor duurzaamheid verhoogt. 

Sexy, emotioneel en provocerend

“De CUPRA DarkRebel overstijgt alle grenzen van de digitale en de echte wereld. Deze showcar is tot stand gekomen dankzij de gehele CUPRA Tribe in plaats van door een individuele ontwerper. Het is een rebels design geworden met een duidelijk doel: laten zien dat elektrische auto’s sexy, emotioneel en provocerend kunnen zijn”, aldus Wayne Griffiths, CEO van CUPRA. “CUPRA staat voor pure obsessie. Het is een merk gemaakt door mensen die gefascineerd zijn door wat ze doen. De DarkRebel is daar het bewijs van.”

Verlichting speelt een sleutelrol in het ontwerp van de DarkRebel. Dat begint al bij het verlichte logo. Een ander detail is de radicaal vormgegeven, scherpe voorzijde van de auto die door CUPRA’s driehoekige lichtsignatuur geaccentueerd wordt, wat de auto ‘tot leven’ brengt. Het verlichtingsconcept is gebaseerd op het opdelen van het CUPRA-logo in drie driehoeken, die vervolgens worden toegepast als dagrijverlichting.

Spine

De ‘Spine’ van de DarkRebel Showcar, die net als de kiel van een zeilboot is gemaakt van transparant materiaal, verbindt de voor- en achterkant van de auto met elkaar. Dit benadrukt het vooruitstrevende design van de DarkRebel en zijn sportieve aantrekkingskracht. De donkerviolette lakkleur verandert afhankelijk van de hoek waarin het omgevingslicht de carrosserie van de auto raakt en versterkt de uitstraling van de DarkRebel. Het velgdesign is beïnvloed door de racewagens van CUPRA, waarbij prestaties en efficiëntie de belangrijkste kenmerken zijn. De 4,5 meter lange, 2,2 meter brede en 1,3 meter hoge showcar komt pas echt tot leven wanneer de portieren opengaan. De hoogte van de deuropening meet maar liefst 2,2 meter, wat hielp bij het toegankelijk maken van de cockpit, die slechts een derde van de totale wagenlengte groot is. Het interieur bestaat volledig uit duurzame materialen gemaakt van 90% biologisch afbreekbaar bamboe. Vooral het stuur van de DarkRebel is een bijzonder element: het is gebaseerd op de interactieve gamewereld en ligt daardoor perfect in de hand, met alle bedieningselementen binnen handbereik.

Warmtecamera

Op het dak zorgt een warmtecamera voor de optimale klimaatbeheersing van het interieur. Het klimaatsysteem past de temperatuur en luchtstromen voortdurend aan, waarbij de lucht naar buiten komt via kieuwen onder de voorruit. Deze kieuwen, die van binnen zijn gevoerd met een ademende stretchstof, worden afhankelijk van de hoeveelheid van binnenuit aangevoerde lucht zichtbaar. De kleur die de interieurverlichting rondom dit gebied laat zien, vertelt de inzittenden of het interieur opwarmt of afkoelt.

De CUPRA DarkRebel werd tijdens de Volkswagen Group Night onthuld en wordt daarna op de IAA Mobility 2023 in München (4-10 september) aan het publiek gepresenteerd op de CUPRA ‘Open Space’.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.