Leusden,
18
december
2020
|
15:54
Europe/Amsterdam

CUPRA bereidt zich voor op Extreme E-avontuur

 • ABT CUPRA XE Team bereidt zich voor op Extreme E Racing Series
 • Mattias Ekström krijgt versterking van Claudia Hürtgen
 • Ervaringen uit Extreme E helpen bij toekomstige elektrische projecten CUPRA

Het ABT CUPRA XE Team is druk bezig met de voorbereidingen voor het eerste seizoen in de Extreme E Racing Series. In de offroad-serie, waarvoor CUPRA als eerste fabrikant zijn deelname aankondigde, komen negen teams met elektrisch aangedreven auto’s op bijzondere locaties over de hele wereld in actie. De rijders van het ABT CUPRA XE Team zijn inmiddels bekend: meervoudig kampioen Mattias Ekström uit Zweden en de Duitse Claudia Hürtgen. Beiden hebben zojuist hun laatste test met de e-CUPRA ABT XE1 afgelegd, voordat de nieuwe serie officieel van start gaat.

De Zweed Mattias Ekström geldt als één van de meest veelzijdige coureurs in de autosport: van WK Rally via de Amerikaanse NASCAR-serie tot aan de Australische Supercars, Ekström heeft het allemaal gereden. Hij werd twee keer kampioen in de DTM en won de wereldtitel in de rallycross. De deelname aan de Extreme E Racing Series is voor hem een volgende uitdaging. De e-CUPRA ABT XE1 beschrijft hij als “een beest. In offroad-modus heeft hij een vermogen van 400 kW (ca. 550 pk), dat is behoorlijk indrukwekkend. Voeg daarbij de banden met maar weinig grip, de omvang en het hoge gewicht van de auto (1.650 kg), en het is duidelijk dat het rijden ermee niet eenvoudig wordt, maar dat is juist mooi,” aldus Ekström.

Voormalig teamgenote Jos Verstappen

Alle teams in de Extreme E Racing Series zijn gemengde teams. Ekström’s teamgenote is de Duitse Claudia Hürtgen uit Aken. In Nederland geniet ze bij autosportliefhebbers nog bekendheid omdat ze in 1993 de teamgenote was van Jos Verstappen in het toenmalige Duitse Formule 3-kampioenschap. Sindsdien behaalde Hürtgen vele successen in de toerwagen- en GT-racerij, waaronder de overwinning tijdens de 24 Uur van Dubai en titels in de Deutsche Tourenwagen Challenge en het VLN-lange-afstandskampioenschap op de Nürburgring-Nordschleife. “Belangrijk is vooral dat Mattias en ik een goed team vormen.” zegt ze over haar deelname aan de Extreme E Racing Series.

Officiële test

Na de eerste test van de techniek op het circuit van Oschersleben in Duitsland, volgde de deelname aan de officiële testsessies voor alle Extreme E-teams, die plaatsvonden op het complex van MotorLand Aragón in Spanje. Om het maximale vermogen van de elektromotor uit te testen, werd daar gereden op het asfaltcircuit, terwijl de duurzaamheid en de handling van de auto werden beproefd op het offroad-parcours. “Claudia en ik leren snel, wat belangrijk is om op de vijf verschillende soorten terrein waarop de wedstrijden zullen plaatsvinden, het maximale uit de auto te halen,” aldus Ekström.

  Van het rallyparcours naar de openbare weg

  De gegevens en ervaringen die worden opgedaan in de Extreme E Racing Series worden door CUPRA aangewend voor de ontwikkeling van toekomstige elektrische auto’s. “We zijn ervan overtuigd dat elektrificatie en topprestaties hand in hand kunnen gaan. CUPRA beweegt zich nadrukkelijk in de richting van elektrificatie, dus alles wat met deze technologie te maken heeft, levert ons waardevolle data op, vooral het testen onder zware terreinomstandigheden,” aldus Xavi Serra, hoofd technische ontwikkeling van CUPRA Racing.

  Eventformat

  De evenementen van de Extreme E Racing Series bestaan uit twee wedstrijddagen, de eerste dag met de kwalificatie en de tweede dag als finale met vier teams. Elke wedstrijd omvat twee ronden: een voor de vrouwelijke en een voor de mannelijke coureur in het team. De resultaten van de rally’s worden bepaald aan de hand van de positie aan de finish, niet van de gereden tijd.

  Kalender Extreme E 2021

  20–21 maart Sharaan, Al-’Ula (Saoedi Arabië)29–30 mei Lac Rose (Senegal)28–29 augustus Kangerlussuaq (Groenland)23–24 oktober Santarem (Brazilië)11–12 december Tierra del Fuego (Argentinië)

  De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.