Leusden,
25
mei
2021
|
12:15
Europe/Amsterdam

Born: de eerste elektrische CUPRA voor car lovers

  • Eerste 100% elektrisch aangedreven CUPRA onderstreept de power van elektrificatie 
  • Rijplezier: e-Boost Performance, achterwielaandrijving en dynamische onderstel set-up
  • Typisch CUPRA: sportief design, connected en veiligheid van topklasse 
  • Vanaf juni te reserveren op www.cupraofficial.nl, nog dit jaar te rijden in Nederland

Met de Born heeft CUPRA vandaag zijn eerste volledig elektrisch aangedreven auto aan de wereld gepresenteerd. Een sportief design, krachtige elektromotoren, het e-Boost Performance-pakket, achterwielaandrijving en maximaal rijplezier zijn de ingrediënten die de Born tot dé elektrische auto voor car lovers maken. Nog dit jaar maakt de CUPRA Born zijn opwachting in Nederland, vanaf juni is hij al te reserveren op cupraofficial.nl.

In Nederland zet CUPRA voor maximaal rijplezier in op de power van elektrificatie. De Born is het eerste 100% elektrisch aangedreven model van het sportieve merk. Dat betekent niet alleen een mijlpaal voor CUPRA, maar ook een compleet nieuwe dimensie van rijplezier voor autoliefhebbers. Zo is de Born leverbaar met een keuze uit twee krachtige elektromotoren. De basisversie heeft een vermogen van 110 kW/150 pk (maximaal koppel: 310 Nm) en daarnaast is er een uitvoering met 150 kW/204 pk (eveneens 310 Nm). Voor liefhebbers van pure prestaties is er (vanaf 2022) het e-Boost Performance-pakket, dat het vermogen ‘boost’ tot maximaal 170 kW/231 pk. In combinatie met het 77 kWh accupakket vergt de sprint van 0-100 km/u dan slechts 7,0 seconden en bedraagt de maximale actieradius 540 kilometer*. Met het 58 kWh accupakket is zelfs een 0-100-tijd van 6,6 seconden haalbaar. De actieradius bedraagt 420 km*. De Born wordt in 2022 ook leverbaar met een 45 kWh accupakket. 

Bij een 125 kW snellaadpunt volstaat 7 minuten laden om de CUPRA Born 100 kilometer extra actieradius te geven. Het opladen van de watergekoelde lithium-ion batterij van 5-80% duurt hiermee slechts 35 minuten. Het laadproces is via de My CUPRA app - op afstand - aan te sturen.

Nieuwe dimensie(s) van rijplezier

Bij CUPRA beperkt rijplezier zich niet tot snelle sprints. In de Born bevindt het accupakket zich in de bodem van de auto. Dit vertaalt zich in een laag zwaartepunt en een ideale (50:50) gewichtsverdeling. Samen met een hoogwaardig onderstel met een multilink achterwielophanging en achterwielaandrijving garandeert die combinatie een zeer sportief weggedrag en maximaal rijplezier. En die zijn ook nog eens naar wens te finetunen: Dynamic Chassis Control (DCC) biedt keuze uit de rijstanden Range (optimale efficiency), Comfort, Individual en CUPRA. Ook progressive steering en de sportmodus van het ESC-stabiliteitscontrolesysteem dragen bij aan het sportieve CUPRA-gevoel. Afhankelijk van de uitvoering heeft de Born 18, 19 of 20 inch velgen.

Zelfs remmen met de Born geeft energie. De meeste dagelijkse remacties (vertraging tot 0,3 g) worden uitgevoerd door de elektromotor. De energie die daarbij vrijkomt, wordt omgezet in elektriciteit waarmee de accu wordt geladen. Dit slimme systeem beperkt tevens slijtage van het remsysteem.

CUPRA looks

Zoals elke CUPRA is ook de Born een echte eyecatcher. De voorzijde dankt zijn ‘shark nose look’ aan de sterk oplopende motorkap en scherp gelijnde, vlakke full LED-lichtunits. Ook accenten in koperkleur, zoals de omlijsting van de centrale luchtinlaat, de afwerking van de velgen en de logo’s, zijn typisch CUPRA. En profil lijkt het dak van de Born te zweven. Dit komt vooral door de contrastkleur van de C-stijl. De grote achterspoiler sluit hier fraai op aan. Ook de full LED-achterlichtunits - die onderling verbonden zijn door een LED-strip over de volledige breedte van de achterzijde - zijn blikvangers.

Sportief, digitaal en ruim: het interieur

Rijplezier begint met een goede zit. Daarom heeft de CUPRA Born standaard sportieve kuipstoelen. Deze zijn gedeeltelijk bekleed met het fraaie en duurzame SEAQUAL Yarn stof. De basis voor dit materiaal is plastic dat is verzameld uit zeeën, oceanen en rivieren. Ook het multifunctionele sportstuur is typisch CUPRA. Natuurlijk is het hoogwaardige interieur volledig gedigitaliseerd. Via het centrale ‘zwevende’ touchscreen (12 inch) zijn veel functies eenvoudig te bedienen. De naar eigen wens in te stellen Digital Cockpit geeft belangrijke (rij)informatie weer en het augmented reality head-up display laat de echte en de digitale wereld samensmelten door informatie direct in het zicht van de bestuurder op de voorruit én daarmee optisch op de weg te projecteren. 

Dankzij de lange wielbasis (2.767 mm) en bijvoorbeeld het ontbreken van een transmissietunnel is het interieur van de CUPRA Born opvallend ruim. De kleurstelling versterkt het ruimtelijke effect nog eens. Ook voor bagage is er alle ruimte. Met de achterbank in normale positie is al een laadvolume van 385 liter beschikbaar. 

100% connected

De Born is 100% connected. Met het Wireless Full Link-systeem zijn smartphones draadloos te koppelen, zodat Apple CarPlay en Android Auto gebruikt kunnen worden. Opladen van smartphones geschiedt in de Born eveneens draadloos. Dankzij het Beats audiosysteem is de sound perfect. Veel functies zijn te bedienen via het grote, centrale touchdisplay. Voor klimaat- en soundfuncties zijn er handige ‘sliders’. Daarnaast luistert de CUPRA Born simpelweg naar de bestuurder: via het gesproken commando ‘Hola, Hola’ wordt de stembediening geactiveerd.

CUPRA CONNECT brengt veel online functies onder handbereik en met de My CUPRA app is naast het laadproces ook de airconditioning - op afstand - aan te sturen. Bestemmingen kunnen eveneens via de app naar de auto worden gestuurd. Het navigatiesysteem kiest altijd de beste route dankzij slimme online verkeersinformatie. Natuurlijk laat het ook laadstations op de route zien. 

Sportiviteit en veiligheid

In de CUPRA Born gaat sportiviteit samen met een hoog veiligheidsniveau. Mede dankzij geavanceerde assistentiesystemen behoort de Born tot de veiligste auto’s in zijn klasse. De Predictive Adaptive Cruise Control maakt bijvoorbeeld gebruik van route- en GPS-gegevens. Zo kan het de snelheid van de auto automatisch aanpassen bij bochten, rotondes, kruisingen, wegwerkzaamheden of op trajecten met een snelheidslimiet. Travel Assist maakt het leven van de bestuurder nog makkelijker. Dit systeem zorgt automatisch voor een vellige afstand tot voorliggers en houdt de auto netjes tussen de wegmarkeringen. Side & Exit Assist helpen de dode hoek opheffen door akoestische en visuele signalen te geven bij mogelijk gevaar. Emergency Assist kan de auto automatisch tot stilstand brengen in een noodsituatie. Maar de Born is en blijft een CUPRA: alle systemen functioneren zodanig dat de bestuurder altijd het gevoel van controle behoudt.

De CUPRA Born is vanaf juni te configureren en te reserveren op www.cupraoffical.nl. Meer specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Op de hoogte blijven van alle ins en outs van de nieuwe CUPRA Born? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.